Bors de peste

16.04.2013 16:05

 

Ciorba de peste `Dunarea`

Reteta romanesca
  •  

       Ingrediente:

 

                            1 kg 1/2 de peste, crap si salau si 1/2 kg pesti mici, amestecati, carasei,babusca, rosioara, obleti...1 morcov mare,1 patrunjel radacina mic,1 telina mica,2cepe mari,2 ardei grasi,1 gogosar rosu,3 rosii mari,1 lingura cu bulion,500 g cartofi,1/2 cana de orez,3 oua,250 g smantana,1/2 litru bors,2 linguri otet1 legatura leustean,1 legatura patrunjel,1 legatura loboda,un varf de lingurita de busuioc untdelemn,sare,piper,ardei iute.


 

Preparare:

Crapul si salaul, fara cap si aripioare, se curata si se portioneaza in cateva bucati, de latime potrivita.
Pestele mic se curata si se lasa neportionat, dar fara cap.
Se zvanta pe un stergar si se sareaza.
Toate legumele, mai putin cartofii si rosiile, se toaca marunt, si se calesc in ulei, intr-o cratita, 5 min.
Apoi, legumele impreuna cu uleiul in care au fost calite, se toarna intr-un ceaun mare, in 10 l de apa, incalzita in prealabil.
Cand incepe sa fiarba, se adauga si cartofii taiati cubulete.
Dupa ce da in clocot , se adauga borsul, rosiile taiate, bulionul si orezul, se fierbe 10 min.
Abia apoi se adauga pestele si lasa inca 10-15 min.
Ouale se bat bine cu smantana, un varf de sare si o lingurita cu otet, se subtiaza cate putin, cu ciorba si incet, se toarna in oala.
Cand este gata, se ia de pe foc, se adauga verdeata tocata, busuiocul, se pune un capac si se mai lasa acoperita pentru aromatizare.

Mentiuni:

Se serveste fierbinte, cu un mujdei slab alaturi, intr-un castron separat, pentru pestele din ciorba si cu ardei iuti.
Se recomanda tuica sau vodca inainte de masa.

Pofta buna!

Timp Preparare: 2 h 
Complexitate: medie